Nowoczesne maszyny pozwalają piekarniom i lokalom gastronomicznym działać bez opóźnień.
W Wielu takich miejscach stosuje się maszyny do wyrabiania ciasta, są to specjalne duże miksery przemysłowe, nazywane miesiarkami, mieszarkami, mieszalnikami, lub mieszałkami czy też miesiałkami. Miesiarki mogą być spiralne lub planetarne, w piekarniach i restauracjach znajdziemy zazwyczaj w użyciu miksery spiralne. Mogą być to miesiarki z dzieżą stalą, wyjmowaną, samoobrotową, wyjezdną.
Zalety miesiarek spiralnych w piekarniach
Miesiarki spiralne są zdolne do przetwarzania sztywnych ciast o niższym poziomie uwodnienia, a gama wielu dostępnych na rynku modeli oferuje opcje dostosowywania do konkretnych zastosowań. Miesiarki spiralne oferują napęd pasowy i wzmocnione podwójne silniki z jednym dedykowanym do obracania miski a drugim do napędzania przystawki, może to być hak do wyrabiania ciasta. Znajdziemy również różnorodne pojemności takich profesjonalnych mikserów, przykładowo od 120 do 600 litrów.
Wielkości partii ciasta są odpowiednie dla małych i średnich operatorów, pozwalają na szybkie wyprodukowanie partii ciasta na chleby, bułki czy drożdżówki. Większość mieszarek posiada otwartą i uproszczoną konstrukcją mechaniczną, co ułatwia konserwację, skracając czas realizacji i obniżając koszty produkcji. Regulowane nóżki pozwalają na ustawienie miksera w dogodnym do pracy miejscu. Mieszalnik spiralny jest szczególnie odpowiedni do ciast pszennych i piekarniczych, a mieszadło dobrze radzi sobie również z ciastem żytnim i innymi rodzajami ciast do produkcji pieczywa i innych wypieków.
Miesiarki spiralne zapewniają stałą temperaturę, co prowadzi do lepszego formowania i pieczenia, potrzeby mniejszej siły roboczej i wyższej wydajności wyprodukowanego ciasta. Zapewniają również szybkie i dokładniejsze wymieszanie ciasta, co skraca czas produkcji. Możesz je znaleźć na stronie https://crispan.pl/miesiarki-spiralne/. Niektóre piekarnie zdecydują się na zakup więcej niż jednego rodzaju mikserów w zależności od ich wielkości i tego, jakie produkty chcą oferować swoim klientom. Mogą wypiekać chleb, bułki, drożdżówki, ciastka, spody do pizzy i inne wypieki, wszystko tego samego dnia i o tej samej porze.