Pyzy to popularne danie polskie, które znane jest w różnych regionach kraju. Przygotowuje się je w różnych wariantach – z ziemniaków oraz w wersji drożdżowej. Pyzy, które tradycyjnie kojarzone są jako danie z mięsem, można przygotować także w wersji wegetariańskiej. Jest równie pyszna!
Przygotowanie pyz nie jest skomplikowane – z tym daniem może poradzić sobie każdy, nawet początkujący. Chociaż zajmuje ono trochę czasu, to jednak zdecydowanie jest tego warte. Jak przygotować wyśmienite pyzy bez mięsa?
Pyzy na słono i na słodko
Pyzy bez mięsa można przyszykować w dwóch wariantach – na słono oraz na słodko. Można przyrządzić je także z farszem oraz bez farszu – z dodatkami w postaci sosów, polew, sałatek i surówek. W każdej wersji mogą smakować równie dobrze.
Pyzy bez mięsa z farszem
Pyzy bardzo często przyrządza się z farszem. Zamknięty wewnątrz każdej kluski farsz jest wtedy wyśmienitym uzupełnieniem smaku tego dania.
Najczęściej przygotowuje się pyzy bez mięsa z farszem twarogowym oraz z farszem grzybowym na słono, na przykład ze zmielonych pieczarek, ale także ze szlachetnych gatunków grzybów.
Z kolei na słodko najczęściej można spotkać się z pyzami z jagodami oraz z truskawkami. Dobrze komponują się z owocami świeżymi, ale również można przyrządzić je z tymi mrożonymi.
Pyzy bez mięsa bez farszu
Druga propozycja to pyzy bez farszu. Można przygotować je w dwóch wariantach – jako pyzy ziemniaczane oraz jako pyzy drożdżowe.
Bardzo popularne są pyzy ziemniaczane, które bez farszu świetnie komponują się z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką. W wersji na słodko można także zdecydować się na przyrządzenie pampuchów, czyli pyz ugotowanych na parze. Są one podawane z dodatkami na słono oraz na słodko, na przykład z sosem grzybowym, dżemem, konfiturami, kwaśną śmietaną i cukrem.
Warto także wypróbować przepis na suwalskie pyzy bez mięsa, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Jeśli zatem masz ochotę na coś smacznego w wersji wege, postaw na pyzy na słono lub na słodko!