Od wielu wieków doceniana jest dziczyzna na polskim stole. Bardzo często są główną atrakcją uczt i przyjęć weselnych.
Mięso o tak niecodziennym smaku i zapachu nie na co dzień mamy okazję spożywać. Zanim dziczyzna trafi na stół musi przejść szczegółowe badania weterynaryjne, by zapewnić bezpieczeństwo spożywającym ją. W przeciwieństwie do mięsa zwierząt hodowlanych, dziczyzna jest bardziej wartościowa. Tryb życia, jaki prowadzą te zwierzęta, wpływa na rozwój dużych mięśni, dobrze ukrwionych i pozbawionych tłuszczu, dzięki czemu są mniej kaloryczne, posiadają mniej cholesterolu, oraz dostarczają duże ilości białka.
W odróżnieniu od innych krajów, w naszym państwie dziczyzna jest jeszcze mało popularna i rzadko gości na polskich stołach. Warto jednak spróbować tego niesamowitego w smaku mięsa, które nieporównywalne jest z mięsem zwierząt hodowlanych.
W dawnych czasach szlachta polska urządzała wystawne uczty, na których dziczyzna stanowiła główny rarytas. Mięso to ma ostry zapach i specyficzny smak, a w wyniku trybu życia, jaki uprawiają dzikie zwierzęta, dziczyzna posiada zdrowe, jędrne, dobrze ukrwione i pozbawione tłuszczu mięso. Wyroby z dziczyzny trafiają na półki coraz większej ilości sklepów, można nabyć salami, kiełbasę, z jelenia, dzika, czy też innych zwierząt leśnych. Wiele tego rodzaju wyrobów możemy znaleźć na stronie https://lesniczowka.net. Dziczyzna ciągle zdobywa nowych zwolenników, coraz więcej osób chce się dobrze odżywiać, dziczyzna która charakteryzuje się dużą zawartością białka i niskim zatłuszczeniem jest bardzo zdrowym mięsem. Ma ona mniej tłuszczu niż mięso zwierząt hodowlanych, dodatkowo warto pamiętać iż do paszy przykładowo dla świń dodaje się różnego rodzaju antybiotyki. Dzikie zwierzęta żywią się tym czym znajdą zatem ich dieta jest dużo zdrowsza. Z pewnością wiele osób doceni takie wyroby jak kiełbasa krakowska z jelenia produkowana według tradycyjnych receptur, jest to sucha kiełbasa suszona, wiele wyrobów z dziczyzny jest także wędzonych dzięki czemu uzyskują wyjątkowy smak.