Włochy to kraj, który jest bardzo chętnie odwiedzany przez turystów z Polski. Do regionów cieszących się wśród Polaków dużą popularnością zalicza się Sycylia. Jednym z największych miast tej wyspy jest Katania. Miasto to jest wyjątkowe z uwagi na swoje położenie. Katania leży wyjątkowo blisko Etny. Ten największy europejski wulkan wciąż jest aktywny. Katanię warto odwiedzić nie tylko z uwagi na sąsiedztwo Etny. Jest tutaj kilka ciekawych zabytków. Katania słynie także ze swojej kuchni.
Kilka słów o historii i zabytkach Katanii
Historia miasta sięga czasów antycznych. Miasto zostało założone przez Greków około XV wieku przed naszą erą. Do rangi bardzo ważnego miasta Katania wyrosła w czasach Imperium Rzymskiego. Wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego rozwój miasta został zahamowany. Położne u stóp Etny miasto wielokrotnie było niszczone przez wulkaniczną lawę, popioły i trzęsienia ziemi. Szczególnie tragiczne było trzęsienie ziemi, które nawiedziło miasto pod koniec XVII wieku. W gruzach legła większość zabudowań. Po tym trzęsieniu ziemi Katanię zbudowano praktycznie od nowa. Miasto odbudowano w stylu nazywanym dzisiaj sycylijskim barokiem. Jednym z cenniejszych zabytków miasta jest Basilica della Colegiata.
W Katanii nikt nie będzie głodny
W X wieku Sycylia została podbita przez Arabów. W sycylijskiej kuchni, a więc także w kuchni Katanii arabskie wpływy są widoczne niezwykle mocno. Dzięki Arabom mieszkańcy Katanii poznali egzotyczne warzywa i owoce. Także Arabowie nauczyli Sycylijczyków przyrządzania orientalnych dań z ryżu i gotowania kuskusu. Odkryli też przed mieszkańcami Sycylii rajniki przyrządzanie słodkich specjałów.
Osoby, które wybierają się do Katanii po raz pierwszy pytają między innymi o to, gdzie zjeść w Katanii. Możliwości, aby w Katanii smacznie zjeść jest całe mnóstwo. W mieście tym, podobnie zresztą, jak na całej wyspie, bardzo popularne jest jedzenie uliczne. Street-food w Katanii jest całe mnóstwo. Oczywiście jest to tylko jedna z możliwości. W samym centrum miasta na turystów czekają już od wczesnych godzin porannych klimatyczne kawiarnie, do których można wybrać się na śniadanie. Na smaczne, słodkie śniadanie można zjeść na przykład rogalika z pistacjowym nadzieniem. Decydując się na jedzenie w barze (na terenie całych Włoch, a nie tylko na Sycylii) należy pamiętać, że ceny zależą w nich między innymi od tego, czy je się na siedząco przy stoliku, czy przy barze na stojąco. Większość Włochów i turystów wybiera opcję drugą, bo jest ona po prostu tańsza. Typową słoną przekąską w Katanii jest tavola calda.
Niektóre z barów, restauracji i kawiarni w Katanii działają nawet od XIX wieku. Ceny serwowanych w nich przekąsek wahają się od dwóch do pięciu euro. Przekąski nie są więc drogie, są za to przepyszne.
Katania to położone u stóp Etny miasto, które zapewnia turystom mnóstwo wrażeń. Zaliczyć do nich można także wrażenia kulinarne. Jedzenie jest niezwykle smaczne. A co ważne, aby najeść się do syta wcale nie trzeba wydać ogromnych sum.