Drzewo Moringa oleifera zwróciło dużą uwagę społeczeństwa jako pełnowartościowe pożywienie. Pochodzące z Indii drzewo produkuje liście i nasiona bogate w przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminy i minerały.
Ponadto proszek z liści moringi jest często reklamowany jako idealne źródło białka roślinnego, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Jadalne nasiona zawierają dużą ilość kwasu oleinowego, jest to kwas tłuszczowy występujący również w oliwie z oliwek. Moringa, często nazywana „cudownym drzewem”, ma długą historię zastosowania w tradycyjnej medycynie w całej Azji Południowej. Ludzie na całym świecie spożywają moringę w różnych formach, w tym batonów odżywczych, koktajli energetycznych, różnych herbat, a nawet suplementów diety. Podczas gdy liście i nasiona drzewa moringa są najczęściej cenione ze względu na ich potencjalne korzyści zdrowotne, kilka innych części rośliny może również zawierać związki o właściwościach leczniczych. Owoce, zwane również strąkami nasion, są bogate w witaminę C. Podobnie jak wiele popularnych środków spożywczych, moringa ma pomóc w wielu problemach zdrowotnych.
Ponieważ roślina jest bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, uważa się, że chroni przed wieloma problemami zdrowotnymi związanymi ze stresem oksydacyjnym i przewlekłym stanem zapalnym, w tym chorobami serca i niektórymi postaciami raka. Twierdzi się również, że liście moringa mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu kilku chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu, zapalenie stawów, astma i wysokie ciśnienie krwi. Ponadto niektórzy zwolennicy twierdzą, że moringa może złagodzić bóle głowy, złagodzić zaparcia, stymulować układ odpornościowy, pomagać w utracie masy ciała i zwiększyć libido. Olejek stosuje się miejscowo do pielęgnacji włosów i skóry. Warto pamiętać, że moringa i każdy inny suplement diety nie jest lekarstwem na wszystko, i chociaż mogą być w stanie wesprzeć nas w walce o zdrowsze życie, często nie jest to jedyna odpowiedź na czyjeś problemy zdrowotne.