Zdrowotne właściwości kawy są prawdopodobnie spowodowane antyoksydantami naturalnie występującymi w ziarnach kawy.
Jedna filiżanka kawy zawiera więcej przeciwutleniaczy niż szklanka soku winogronowego, porcja jagód, malin czy pomarańczy. Przeciwutleniacze w kawie mogą tłumić stany zapalne, zmniejszając ryzyko związanych z nimi zaburzeń, takich jak choroby sercowo-naczyniowe. Jednak kawa może nie być korzystna dla wszystkich. Dla większości ludzi kawa może być zdrową częścią diety. Można bezpiecznie wypić kilka filiżanek dziennie, chyba że masz specjalną dietę lub zalecenia od lekarza. Osoby z pewnymi chorobami serca, nadwrażliwością na kofeinę i kobiety w ciąży powinny wybierać kawę bezkofeinową lub herbatę. Również ci, którzy piją kawę w nadmiarze, mogą nie zauważać niektórych korzyści z powodu zbyt dużej ilości spożywanej przez nich kofeiny. Kluczem jest umiar, który zwykle wynosi 2-3 filiżanki dziennie, aby uzyskać korzyści zdrowotne z picia kawy, ale uniknąć negatywnych problemów związanych ze zbyt dużą ilością kofeiny w organizmie. Kawa i herbata są jednymi z najpopularniejszych napojów na świecie, a czarna herbata jest najbardziej poszukiwaną odmianą, stanowiąc 78% całej produkcji i konsumpcji herbaty. Kofeina jest najlepiej zbadanym i najczęściej spożywanym naturalnym stymulantem na świecie.
Obecna jest w wielu popularnych napojach, w tym w kawie, herbacie i niektórych napojach gazowanych, znana jest zarówno ze swojego korzystnego, jak i niekorzystnego wpływu na zdrowie ludzi.
Przeczytaj blog o kawie, jest dobrym źródłem informacji o tym napoju. Podczas gdy zawartość kofeiny może się różnić w zależności od czasu parzenia, wielkości porcji lub metody przygotowania, kawa może z łatwością może dostarczyć organizmowi dwukrotnie więcej kofeiny niż herbata. Ilość kofeiny uważana za bezpieczną do spożycia przez ludzi wynosi 400 mg dziennie. Jedna filiżanka parzonej kawy o pojemności 240 ml zawiera średnio 95 mg kofeiny, w porównaniu z 47 mg w tej samej porcji czarnej herbaty