Właściwe przechowywanie i jakość produktów spożywczych jest priorytetem, jeśli chcemy oferować świeże warzywa i owoce dla konsumentów.
Chłodnia jest to obszar lub budynek ograniczony określonymi warunkami środowiskowymi, aby zapewnić bezpieczeństwo magazynowanych produktów spożywczych. W niektórych chłodniach panują tak ekstremalne warunki, przykładowo brak tlenu, że do przebywania w nich potrzebny jest specjalny sprzęt.
Właściwe przechowywanie pigwy pospolitej
W przeciwieństwie do innych magazynów, chłodnia wymaga dodatkowej konserwacji i nadzoru w zakresie temperatury, wilgotności i wymiany ciepła. Produkty, które mogą ulec uszkodzeniu lub zepsuciu w normalnych warunkach temperatury pokojowej, do bezpiecznego przechowywania wymagają chłodni. Są to nie tylko produkty spożywcze, jak nabiał, mięso, owoce i warzywa, ale również niektóre leki, szczepionki, kosmetyki czy kwiaty ozdobne.
Magazyny chłodnicze posiadają również różne sekcje dla roślin, aby zapobiec ich zepsuciu, więdnięciu, wysychaniu. Dzięki czemu klient może zakupić świeże i zdrowe rośliny doniczkowe czy kwiaty cięte nawet wiele miesięcy od zbiorów. Wiele produktów farmaceutycznych, takich jak leki, zastrzyki i szczepionki, wymaga przechowywania w określonej temperaturze, dlatego chłodnie znajdziemy również w placówkach medycznych.
W zależności od potrzeb temperatura w chłodni jest zmienna. Dzieje się tak, ponieważ optymalne warunki dowolnych dwóch produktów nigdy nie są takie same. Warzywa mogą wymagać temperatury otoczenia wynoszącej 12 stopni Celsjusza, podczas gdy niektóre owoce mogą zachować najlepsze właściwości w temperaturze bliskiej 0 stopni Celsjusza. Jeśli chcesz się dowiedzieć o prawidłowym przechowywaniu pigwy pospolitej w chłodniach, zajrzyj na stronę https://fruitsmart.pl/przechowywanie-pigwy-pospolitej/. Znajdziesz tam wskazówki oraz preparat do rozpylania, który chroni owoce przed zepsuciem. Chłodna spowalnia proces dojrzewania i pozwala na przechowywanie owoców przed długi czas, jest to szczególnie korzystne dla produktów sezonowych.